
Actualitat de la FCC
Més enllà dels segells: metodologies que poden transformar i millorar la gestió dels càmpings
Per Violant Blanco, consultora experta en Desenvolupament, Qualitat i Sostenibilitat
En l’àmbit del turisme sostenible i la gestió empresarial, els segells de qualitat i sostenibilitat no són simples distintius. Més enllà del reconeixement que aporten, representen una metodologia de treball que estructura i optimitza la gestió de les empreses, millorant tant l’eficiència operativa com la satisfacció del client.
Aquests sistemes de certificació es basen en tres pilars fonamentals:
- Gestió de dades: Recollir, analitzar i utilitzar informació per prendre decisions fonamentades i augmentar el percentatge d’encert.
- Enfocament al client: Assegurar que tant les bones pràctiques ambientals i sostenibles, així com els processos de qualitat aportin un valor real i perceptible a l’experiència del visitant durant l’estada.
- Millora contínua: Adoptar una mentalitat d’evolució constant, integrant noves eines de gestió i solucions sobre tendències actuals per garantir la competitivitat de l’empresa.
Els segells de qualitat i sostenibilitat actuen com a motors de transformació dins l’organització, influenciant tant l’estratègia com el dia a dia operatiu en les diferents àrees de treball (Comercialització i Vendes, Recepció, Neteja i Manteniment, Restauració, Animació, Serveis de suport Administratius, Aprovisionament i Emmagatzematge, etc. ). No es tracta només d’una acreditació externa, sinó d’un compromís amb una gestió més eficient, responsable i alineada amb les expectatives del mercat.

Eines clau per a una gestió eficient i sostenible
Les metodologies de qualitat i sostenibilitat proporcionen instruments concrets per mesurar, analitzar i actuar amb criteris sempre alineats amb la millora d’aspectes tant estratègics, com operatius. Algunes eines fonamentals són:
- L’avaluació de riscos i oportunitats: Identificar tant els possibles impactes ambientals i de qualitat, com els punts de millora en els processos de servei.
- Anàlisi del cicle de vida: Examinar els recursos consumits i optimitzar-ne l’eficiència, tant en termes ambientals com de qualitat.
- Indicadors de qualitat i satisfacció: Monitoritzar el grau de satisfacció dels clients i la percepció del servei per aplicar millores tangibles i objectives.
- Càlcul de la petjada de carboni i l’eficiència energètica: Mesurar i optimitzar l’impacte ambiental que provoca el consum d’energia no “netes”, així com les possibles fuites de gasos, entre d’altres, per a fer funcionar totes les nostres instal·lacions.
Lideratge i estratègia: claus per a una implementació sòlida
Aquestes metodologies requereixen un lideratge ferm i una estratègia definida, no només dirigida i consensuada amb els equips de treball de l’organització, sinó també amb les parts interessades que interactuen i es beneficien de l’empresa (clients, proveïdors, col·laboradors, administracions públiques, veïnatge, entitats properes amb qui es teixeixen aliances). Per això, un desplegament clar de la política de qualitat, ambiental o de sostenibilitat, així com dels objectius específics, mesurables i assolibles, enfocats a la millora contínua permet consolidar una base sòlida per abordar una implementació progressiva, tot integrant les tendències més demandades per la clientela, com ara:
- El turisme regeneratiu → Ja no n’hi ha prou amb minimitzar l’impacte ambiental; ara es busca deixar un impacte positiu, restaurant ecosistemes i beneficiant les comunitats locals, cercant així la compensació de la petjada de carboni.
- Turisme de proximitat i desestacionalització → Les experiències autèntiques i fora de temporada guanyen popularitat, ajudant a evitar la massificació i a distribuir millor l’activitat econòmica durant tot l’any.
- Mobilitat sostenible → L’electrificació del transport, els trens d’alta velocitat, els sistemes de transport compartit per a programar un viatge responsable, i un cop a la destinació, fer les visites en vehicles elèctrics, a peu o en bicicleta, són fonamentals per reduir la petjada de carboni del turisme.
- Establiments zero waste → La reducció de plàstics, el consum d’energia neta i les polítiques de residu zero són cada cop més importants per als allotjaments turístics.
Un dels avantatges principals d’aquestes metodologies és la capacitat de recollir dades precises i comunicar-les amb transparència. En un mercat on el “greenwashing” i les promeses buides de qualitat poden generar desconfiança, la certificació i l’ús d’indicadors verificables aporten credibilitat i certesa tant a les empreses com als consumidors.
En aquest sentit, segells basats en normes homologades a nivell internacional i europeu, com ISO 9001 per a la qualitat o ISO 14001, Reglament Europeu EMAS, Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental o Ecolabel per a la gestió ambiental, es converteixen en una garantia de compromís amb una gestió excel·lent. Aquests sistemes no són només eines per complir requisits, sinó estratègies integrades per a un futur més competitiu, responsable i resilient davant la incertesa.
Un camí accessible i progressiu per a totes les empreses
Per a les empreses que encara desconeixen aquestes metodologies, és important destacar que els segells de gestió ambiental i qualitat es basen en normes flexibles, que permeten una implementació progressiva i adaptada a cada necessitat.
Aquestes certificacions no només estructuren un model de millora contínua, sinó que també proporcionen un mecanisme de revisió anual a través d’auditories externes rigoroses. Aquest procés aporta un gran benefici: identificar nous aspectes de millora i plantejar cada any nous reptes, sempre amb la mirada fresca i experta d’un agent extern professional acreditat per una entitat reconeguda i oficial.
Així doncs, aprofundir en el coneixement d’aquestes metodologies i estudiar-ne la viabilitat és una gran oportunitat per a qualsevol empresa que vulgui reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat i la qualitat, alhora que millora la seva competitivitat en un mercat cada cop més exigent i conscient de la seva responsabilitat també en el gaudi del seu oci.
Trobareu més informació a: www.criteris.cat