Actualitat de la FCC

Mireia Sans presideix l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre des de l’octubre del 2021. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Rovira i Virgili, està vinculada al món del càmping des de molt petita. Amb ella parlem del moment en què es troben els càmpings de la demarcació de Tarragona, dels reptes del sector i de les relacions amb l’administració, entre d’altres.

Mireia Sans

En quin punt es troba el sector a la demarcació?

Malgrat les adversitats amb les quals ens anem trobant (les traves administratives, els augments d’impostos sobrevinguts, entre altres contratemps), el nostre sector es troba en un moment dolç. Això no és fruit ni d’una moda ni de la casualitat, sinó que es deu a una maduresa i professionalització dels nostres càmpings cap a la innovació i la qualitat.

Actualment, el sector està fent inversions per un valor d’uns 30 MEUR totalment enfocades a noves instal·lacions i nous allotjaments d’alta qualitat. Busquem sorprendre el client amb allotjaments dissenyats i personalitzats amb l’estil de cada càmping, perquè la clau dels nostres establiments és que cadascú té la seva singularitat, però tots busquem oferir el mateix: qualitat, innovació i sobretot sostenibilitat. I el que també ens aporta un alt valor afegit important és el patrimoni cultural i paisatgístic de la demarcació de Tarragona. 

Què és el que defineix els càmpings de Tarragona?

En pocs quilòmetres la demarcació de Tarragona té el mar i la muntanya, el delta de l’Ebre i els ports de Beseit, el Priorat conegut per l’enoturisme i Port Aventura pels qui busquen adrenalina. Tarragona és cultura i tradició, castellers i festes majors de poble; també és gaudir de la gastronomia de Cambrils, d’unes cales espectaculars o tocar la sorra de la platja fent glàmping. És un lloc on pots fer submarinisme amb tonyines o bé dormir mirant les estrelles a les muntanyes de Prades.  Els nostres càmpings gaudeixen i es nodreixen d’aquesta diversitat que tenim i s’integren paisatgísticament.

El càmping  tarragoní té el reconeixement que mereix?

Any rere any càmpings de la nostra demarcació reben premis europeus i això ens posiciona molt bé a tots com a destinació. Si bé són alguns els premiats,  molts d’altres també ens esforcem per aconseguir un nivell de qualitat que de ben segur també mereixem reconeixement.

Com preveieu la temporada 2025?

Esperem que sigui millor que l’anterior sobretot en aspectes com la disponibilitat d’aigua. En termes d’ocupació estem veiem més anticipació en la reserva i només desitgem que no hi hagi contratemps per poder oferir el màxim de qualitat i el millor servei als nostres clients. Veiem també que l’any turístic és una realitat als nostres càmpings aconseguint bones ocupacions en temporades habitualment menys freqüentades i també bones previsions la resta de l’any fora de temporada.

Seguir potenciant la sostenibilitat, la desestacionalització i la digitalització són els principals reptes del sector en l’àmbit català, n’afegiries algun altre?

Sí, el repte del relleu generacional perquè els nostres càmpings puguin passar de  generació en generació amb la mateixa manera de fer tan pròpia de l’empresa familiar.

Quins temes us preocupen actualment?

Una de les preocupacions dels últims dies ha estat l’acord per augmentar la taxa turística. Lluny d’oferir-nos més informació de la recaptació i de donar-nos l’oportunitat de participar en les decisions al volant de l’impost es decideix un increment via decret llei.

Una altra preocupació és la regulació dels horaris dels treballadors. L’actual marc laboral posa un gran èmfasi en la protecció dels treballadors, mentre que les empreses han d’afrontar una càrrega creixent de responsabilitats i obligacions. Això en alguns casos pot frenar el desenvolupament del sector.

Com definiries les relacions del sector amb les administracions? Rebeu prou suport de l’administració?

L’administració ens escolta, però en molts casos tot queda en paraules. Es necessita més voluntat política i més acció.

En quins projectes esteu treballant ara mateix?

Estem treballant en el projecte d’un nou web  per actualitzar-lo i fer-lo més dinàmic, i en un sistema de reserves integrat. A més, juntament amb Eurecat, estem treballant per integrar tots els nostres càmpings a un sistema automatitzat d’estadístiques d’ocupació per tal que puguem tenir informació en temps real.

Compteu amb més de 50 càmpings, molts dels quals estan al top ten dels millors d’Europa. Quines estratègies feu servir per promocionar els càmpings de Tarragona en l’àmbit nacional i internacional?

Tenim un fantàstic equip a la Comissió de Promoció format per companys i companyes de diferents càmpings associats que tenen grans coneixements en màrqueting i comunicació. Ells són el motor de la nostra associació, els que decideixen totes les accions de promoció i els que estudien molt bé on invertir i quines  campanyes s’adeqüen més segons l’època de l’any.

Quines millores o innovacions creus que marcaran el futur del sector del càmping a Tarragona?

L’aposta important per la innovació i la digitalització dels nostres càmpings és clau per aconseguir millors rendiments i reconeixements tant en l’àmbit d’institucions i organitzacions com també dels mateixos clients. El monitoratge de processos i domotització de les nostres instal·lacions ens permetrà també ser més eficients. La sostenibilitat serà el valor més important, sense oblidar el valor de la tradició dels nostres càmpings gestionats per famílies que mantenen els orígens i l’essència del món del càmping.

Quin missatge donaries a algú que encara no ha experimentat unes vacances en un càmping?

Més aviat els faria una advertència: anar de càmping no és apte per a persones amb poc esperit d’aventura. I, sobretot, cal tenir en compte que el càmping és altament addictiu i beneficiós per a la salut.