Actualitat de la FCC

En l’actualitat, l’animació turística als càmpings no és només un complement lúdic, sinó un element clau per a la satisfacció i fidelització del client. GAP Serveis Turístics, empresa pionera amb més de 25 anys d’experiència al sector, ens obre les portes del seu dia a dia per explicar de la mà del seu director general, Albert Oliana, com es construeix un servei d’animació de qualitat i adaptat a les noves realitats.

Captar talent amb actitud

El procés de selecció dels animadors parteix d’una filosofia molt clara: l’actitud és tant o més important que l’aptitud. Tot i que molts professionals arriben a través d’escoles de Grau Superior o plataformes especialitzades, també hi té un pes important el boca-orella i les candidatures espontànies.

Un cop escollides, les persones són formades in situ a cada càmping, ja que l’objectiu és que entenguin bé l’entorn i el públic al qual es dirigeixen. Les normes bàsiques de GAP ja han estat transmeses prèviament, però la formació personalitzada és molt important.

El secret d’un bon programa

Un programa d’animació reeixit no depèn exclusivament de la creativitat de l’equip, sinó també de la complicitat amb l’establiment i el coneixement profund del seu públic. Entendre l’edat, la procedència i les expectatives dels clients permet dissenyar activitats ajustades, tant per a les temporades altes com les temporades baixes.

En aquest sentit, Oliana apunta que la simple actitud positiva i una presència activa poden ser igual o més valorades que activitats molt complexes. Hi ha clients que recorden més un animador amable i atent que un espectacle sofisticat, diu.

Les activitats més populars

Durant l’estiu, les activitats aquàtiques són les més sol·licitades: aquagym, jocs de piscina, minidiscos i pool parties tenen una gran acollida. A les nits, els espectacles nocturns concentren gran part del públic, sovint al voltant del bar i amb una elevada exigència per part dels assistents.

D’altra banda, les activitats relacionades amb el benestar, com el ioga o el fitness, guanyen protagonisme, així com aquelles que ofereixen una experiència cultural diferenciadora: sortides guiades, tastos gastronòmics o espectacles que apropen el territori al visitant.

Adaptació i escolta activa

L’adaptació constant al perfil de client és una peça clau. GAP Serveis Turístics aposta per consultar directament al públic objectiu sobre gustos i referències, en lloc de basar-se únicament en l’experiència acumulada. Aquesta pràctica permet personalitzar propostes per a públics molt diversos (famílies, joves, sèniors o estrangers) amb resultats molt positius.

Un exemple real: en un càmping amb un 75% de clientela britànica, l’equip va demanar ajuda a joves anglesos per recopilar llistes de música, jocs i costums propis de vacances. El resultat va ser un programa d’alt valor emocional i altament participatiu.

Reptes del present

El sector s’enfronta a dos grans desafiaments:

  1. La manca de personal jove disposat a treballar en temporada. L’atractiu del lloc de feina ha passat a dependre menys del salari i més de factors com els horaris, els dies de descans, la qualitat de l’allotjament (idealment individual) i la manutenció.
  2. L’impacte de les xarxes socials, que han elevat les expectatives visuals del públic. L’animació ha d’evolucionar per competir amb continguts digitals espectaculars, però també pot fer servir la tecnologia com una eina per millorar la seva pròpia oferta.

Tecnologia: enemiga o aliada?

Els avenços tecnològics han suposat un canvi de paradigma. D’una banda, faciliten tasques com la gestió musical, la projecció visual o la creació d’ambientacions immersives. De l’altra, han generat un públic cada cop més exigent i difícil de sorprendre.

Per això, l’animació d’avui combina tecnologia i humanitat. La proximitat, l’empatia i l’adaptació continuen essent els grans valors diferencials.

Mesurant l’èxit: més enllà de les enquestes

La participació activa en les activitats és un dels indicadors principals per mesurar l’eficàcia d’un programa. Però també es té molt en compte el feedback directe dels clients i les enquestes de satisfacció, sobretot els comentaris escrits, que aporten informació qualitativa molt útil per a millorar.

Moments que perduren

Hi ha anècdotes que demostren fins a quin punt el vincle amb els animadors pot marcar una estada: des de parelles que es demanen matrimoni a l’escenari disfressats de mascota, fins a grups de persones amb discapacitat que es neguen a marxar perquè “s’han enamorat” de l’equip d’animació. Aquestes experiències deixen empremta, i sovint són el motiu pel qual els clients tornen any rere any.

Una aposta estratègica per al futur del sector

L’animació turística no és un simple servei. És una eina poderosa per crear ambient, generar records, revertir possibles incidències i diferenciar el càmping de la competència. Quan es fa bé, té un retorn directe en la satisfacció i la fidelització del client.

Per això, avui més que mai, convé reivindicar-la com a peça fonamental dins l’estratègia global de qualsevol càmping.“Fer sentir el client com a casa, amb un somriure i un bon dia cada matí, pot ser tan efectiu com el millor espectacle del món”, assegura Oliana.