Previsions per al 2022: Bon any per a la demanda, malgrat l’empitjorament de les perspectives
Tot i les incerteses causades per la invasió russa a Ucraïna, el sector turístic seguirà el seu trajecte a l’alça respecte als dos últims anys, i cada vegada més a prop dels números de 2019.
El passat divendres 25 de març, la Federació Catalana de Càmpings va organitzar el quart i últim webinar abans de començar la temporada turística 2022, el qual va ser presentat per CaixaBank i l’economista Javier Ibáñez de Aldecoa, coordinador del “Informe Sectorial de Turismo”.
L’agressiu increment del preu dels carburants ha causat molta incertesa en el sector turístic, ja que el transport és imprescindible per als nostres clients a l’hora d’arribar als nostres allotjaments.
Primerament, el sector del transport aeri no reflectirà l’increment del preu dels carburants en els seus bitllets d’avió, pel fet que gran part de les aerolínies importants que operen en el territori espanyol tenen tancats els preus del carburant necessari per a aquest 2022.
Aquest fet causa molta preocupació al nostre sector de càmpings, ja que la majoria de la clientela internacional que s’apropa als nostres allotjaments ho fa a partir del transport terrestre, siguin cotxes o autocaravanes. D’altra banda, s’ha observat una pèrdua d’interés per part dels usuaris en viatjar als països propers al conflicte de Rússia-Ucraïna, i s’ha vist incrementat en països com Espanya i Portugal.
La bona situació geogràfica del nostre territori, també ajudarà a combatre aquest impacte dels costos del transport, ja que gran part dels campistes internacionals que rebem cada any, provenen de països relativament propers (França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Regne Unit, etc.). És a dir, que continuarà essent més rendible conduir fins al nostre territori que a destins més llunyans.
L’increment del preu de l’energia, dels productes alimentaris i la tendència a l’alça de les remuneracions d’assalariats també afectarà directament als marges de benefici de cada càmping. El fet que el moment de compra dels nostres serveis, sigui diferent del moment de producció, condicionarà de manera significativa a l’excedent brut d’explotació (marge de benefici) de la nostra activitat econòmica. És per això, que volem donar èmfasi a què cada càmping faci un estudi personalitzat de la seva situació, i ajustin els preus dels seus serveis per poder combatre aquest increment de costos globals.
En darrer lloc, s’ha de remarcar que la demanda del sector turístic al nostre territori és la més sòlida en comparació amb qualsevol altre sector, i els càmpings catalans ho han demostrat aquestes dues últimes temporades. Aquesta demanda veurà el seu increment lleugerament reduït a causa del conflicte d’Ucraïna i Rússia, però continua apuntant cap amunt, apropant-nos cada vegada més a les estadístiques de 2019.
