Els càmpings catalans, un dels motors econòmics de Catalunya, han patit una crisi sense precedents degut a la pandèmia de la Covid-19.

11 gener 2021, FCC

Els establiments han destinat 3 milions d’euros per complir els protocols sanitaris i de seguretat de l’Estat espanyol. La Federació Catalana de Càmpings ha destinat tots els seus recursos a ajudar al sector, i d’aquesta manera, la majoria de càmpings han obtingut certificats com el Safe Tourism o d’altres similars. Amb la implantació d’aquestes mesures els càmpings s’han adaptat al nou escenari i han pogut obrir.

Com ja sabeu, aquesta temporada hem patit una allau de cancel·lacions, degut en part, a que molts dels missatges difosos des de les administracions han creat una gran confusió, i és per això que moltes reserves no s’han pogut recuperar.

L’actual situació és molt preocupant. Els càmpings només podran sobreviure si compten amb el suport dels representants polítics  per poder superar aquesta etapa futura i seguir sent referent turístic i econòmic.

Per això necessitarem com a punts claus per a la reactivació econòmica del sector :

  • Reducció de l’IVA al sector turístic, com han fet la majoria dels països competidors.
  • Reducció de l’Impost d’Estades Turístiques d’allotjament.
  • Descomptes a les quotes de la Seguretat Social.
  • Establir una subvenció directe a fons perdut.
  • Reducció de l’Impost d’Activitats Econòmiques.
  • Endegar un pla de comunicació i màrqueting per recuperar la imatge de la destinació en els mercats europeus, amb una estratègia adaptada als diferents escenaris i amb l’objectiu que es recuperi la confiança per viatjar. S’ha de tenir en compte els missatges alarmistes des de presidència perquè provoca efectes negatius a l’estat de reserves. Cal tenir en compte, en relació a aquest darrer punt, que les nostres destinacions competidores europees ja han iniciat aquesta acció i van per davant nostre.
  • Tenir en compte el sector càmping en les convocatòries dels Fons Europeus Next Generation EU
  • Agilitat en la burocràcia de les diferents administracions per poder impulsar projectes d’inversions.
  • Impulsar ajudes per implantar sistemes de seguretat i gestió dels riscs d’inundabilitat (SAPI) als càmpings i els seus entorns.

Aquesta temporada ha estat curta i difícil per a la majoria d’establiments, tot i que tenim instal·lacions molt ben preparades i en línia al que moltes persones busquen per passar les seves vacances: allotjaments en entorns naturals i que permeten gaudir d’un descans o d’unes vacances amb una gran tranquil·litat pel que fa als nous estàndards de seguretat sanitària. 

Recordem que els 351 càmpings de Catalunya disposen de 300.000 places i generen uns 16.000 llocs de treball durant la temporada turística, unes dades que els posicionen com uns dels capdavanters en l’economia i absolutament necessaris per a la recuperació del País. En aquests establiments es van comptabilitzar 16,8 milions de pernoctacions, que van representar el 22,5% del total de les pernoctacions a l’oferta turística catalana, segons les darreres dades de la direcció general de Turisme (any 2018).

Entre el 60 i el 70 per cent dels clients dels càmpings han estat fins a la crisi sanitària estrangers, la majoria procedents dels Països Baixos, França i Alemanya, i convé recuperar-los, ja que aporten una gran riquesa al  territori. També caldrà incentivar el turisme espanyol. Catalunya és una de les destinacions de càmping amb més prestigi que hi ha a Europa.

Com hem dit, necessitem que es facin campanyes potents per atraure el turisme tant internacional com espanyol i també que s’ajudi al sector per mitjà de l’activació d’aquests punts clau que demanem.

En la greu situació que vivim les accions s’han de fer més que mai de forma coordinada amb el sector privat. Preguem diàleg per a la millor eficiència dels esforços. Tenim un producte turístic de primer nivell i que segueixi sent així dependrà de la resposta dels nostres representants polítics i de les nostres possibilitats de continuar endavant, més forts i més units que mai.

FCC
Organització sense ànim de lucre
Tenim personalitat jurídica pròpia i capacitat d’obrar per al compliment de les nostres finalitats en l’àmbit territorial català, coincident amb la totalitat del territori que defineix Catalunya com a comunitat autònoma de l´Estat Espanyol i governat per la Generalitat de Catalunya.

Últimes Notícies

10 octubre 2022, FCC

Foro Piscinas Madrid: 1 i 2 de desembre 2022

De l’1 al 2 de desembre de 2022, se celebra […]

16 juny 2022, FCC

Catalunya participa en el projecte del primer màster europeu en gestió sostenible de càmpings

El projecte referma el lideratge dels càmpings catalans en la […]

26 abril 2022, FCC

Una postpandèmia més a prop de la prepandèmia

Els càmpings catalans tornen a veure la llum després d’una […]